3 priorități. 44 de acțiuni îndeplinite

Președinția – în slujba oamenilor. Scoatem țara din criză, din izolare și din corupție.

Republica Moldova are nevoie urgentă de ieșirea din criza sanitară și economică, de acțiuni reale împotriva hoților și curățarea instituțiilor de clanuri corupte și de crearea unor relații strânse cu partenerii internaționali, cu țările vecine, cooperare care să ne ajute să ne dezvoltăm și modernizăm. Am spus că voi munci pe aceste trei direcții în campania electorală și din prima zi de la intrarea în exercițiul funcției de Președinte am depus eforturi pentru a scoate țara noastră din criză, din izolare și din corupție.

Este nevoie de multă muncă și de eforturi conjugate din partea mai multor instituții pentru a realiza modernizarea Republicii Moldova – de un guvern stabil și profesionist, de o majoritate de deputați responsabili, de o procuratură funcțională, de instituții de drept eficiente și independente. Președinția a pornit pe această cale – a dezvoltării și a bunăstării.

Chiar dacă atribuțiile Președintelui sunt limitate, în doar 3 luni am reușit să redeschidem și intensificăm cooperarea cu cei mai importanți parteneri internaționali și să obținem sprijin imens pentru Republica Moldova, să aducem ajutor financiar și umanitar semnificativ și să generăm un proces de curățare a instituțiilor statului de corupție.

Am venit cu soluții anticriză și am găsit sprijin în lupta cu pandemia.

Am pornit procesul de vaccinare și am obținut resurse financiare și donații pentru a ajuta sistemul de sănătate, agricultorii și economia.

Vaccinuri pentru Moldova

01

Am început campania de vaccinare, datorită donației oferite în urma discuțiilor avute cu Președintele României, Klaus Iohannis. Vaccinarea personalului medical din prima linie a început la 2 martie, odată cu primirea de către Republica Moldova a primului lot de 21.600 de doze de vaccin.
Play Video
Vezi Video

02

Pe 4 martie Republica Moldova a primit primul lot de vaccin gratuit pe platforma COVAX. Suntem prima țară din Europa care a beneficiat de un asemenea ajutor prin această platformă, datorită sprijinului și deschiderii imense a Uniunii Europene și a discuțiilor purtate cu conducătorii OMS și ai instituțiilor-cheie din UE. Primul lot primit prin COVAX era constituit din 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca.
Play Video
Vezi Video

03

După discuțiile purtate cu conducerea companiei Pfizer, pe 19 martie în Moldova au ajuns alte 24.570 de doze de vaccin împotriva COVID-19, prin intermediul platformei COVAX.

04

Am reușit să continuăm procesul de vaccinare datorită faptului că pe 27 martie Moldova a primit ce-a de-a doua tranșă din donația României, constând din 50.400 de doze de vaccin.

05

Am reușit să obținem deschiderea și angajamentul ca Republica Moldova să aibă acces la vaccinul Pfizer atât prin donația prin platforma COVAX, cât și ca achiziție proprie, datorită discuțiilor pe care le-am avut cu conducerea companiei Pfizer pentru a elimina obstacolele birocratice. La 30 martie am fost anunțați că, până la sfârșitul lui iunie, în Republica Moldova vor veni 100.620 de doze de vaccin Pfizer sub formă de donație. La 31 martie am început negocierile pentru procurarea directă a unui lot de vaccin.

06

Am inițiat discuții cu partenerii internaționali pentru a obține ajutor în achiziționarea mai rapidă și la preț mai bun a vaccinurilor necesare pentru toată populația. Am trimis peste 30 de scrisori către liderii altor state pentru a solicita ajutor cu doze de vaccin pentru cetățenii noștri.

Donații pentru sistemul de sănătate

07

Am reușit să reactivăm cu sprijinul liderilor UE Mecanismul de protecție civilă al UE, prin care am putut obține donații semnificative de echipamente medicale și de protecție pentru spitale și personal medical.

08

Am primit ajutor umanitar, pe 13 și 19 februarie, pentru sistemul de sănătate din partea Cehiei în valoare de 1.34 de milioane de euro și din partea României în valoare de peste 2 milioane de euro.
Play Video
Vezi Video

09

La 10 martie Moldova a primit 300 de concentratoare de oxigen, 1200 de pulsoximetre, 5 ventilatoare pentru respirație asistată. Suntem recunoscători Uniunii Europene, Guvernului Germaniei și OMS - această donație vine într-o perioadă foarte grea pentru spitalele noastre.

10

Am primit două donații pentru sistemul de sănătate din partea NATO, în valoare totală de aproape 500.000 USD. Pe 24 februarie Moldova a primit 25.000 de costume de protecție și pe 29 martie - încă 100.000 de măști FFP2 în valoare de 190.000 euro.

Ajutor pentru economie, agricultori, oameni nevoiași

11

Am semnat la 22 februarie cu Uniunea Europeană Acordul de finanțare dintre Republica Moldova și Comisia Europeană privind „Contractul de Reziliență COVID-19 pentru Republica Moldova”. În urma semnării acestui acord, țara noastră va primi un ajutor de 15 milioane de Euro, care urmează a fi debursat în următoarele luni și care ne va sprijini în eforturile de combatere a efectelor pandemiei.
Decret Prezidențial

12

Am obținut ajutor umanitar din partea României pentru agricultorii noștri care au suferit în urma secetei din 2020, constând din 6.000 de tone de motorină.

13

Am reușit să pornim creditarea dedicată a producătorilor agricoli de către unele bănci, în urma discuțiilor organizate pe platforma prezidențială cu reprezentanții sistemului bancar și ai agricultorilor din Moldova pentru identificarea celor mai bune soluții de susținere a domeniului agricol.

14

Pe 12 martie am transmis Guvernului un plan de acțiuni imediate care să ajute economia pe timp de criză - măsuri care să permită întreprinderilor mici și agricultorilor să acceseze mai ușor resursele financiare necesare, cu ajutorul fondului de garantare a creditelor. Conform acestui plan, fondul de garantare va crește până la peste 1,5 mlrd de lei. De asemenea, încă de la începutul lunii februarie am cerut Guvernului să simplifice mecanismul de accesare a indemnizației de șomaj pentru oamenii care și-au pierdut locul de muncă din cauza crizei economice.
Scrisoarea Președintelui

15

Am înaintat Parlamentului un proiect de lege, cu titlu de inițiativă legislativă, pentru modificarea Codului de executare nr. 443/2004. Prevederile proiectului de lege au scopul de a proteja oamenii, care au datorii și se află într-o situație financiară defavorabilă, de evacuări abuzive din propria locuință în anumite situații de risc. Legea elimină posibilitatea ca oamenii să fie lăsați fără loc de trai pe timp de iarnă, în situație de urgență și nu admite ca sechestrarea locuinței să fie dispusă pentru o datorie mică.

16

Pe 15 martie am transmis Guvernului decizia Consiliului Suprem de Securitate, care recomandă acțiuni ce trebuie întreprinse urgent în lupta cu pandemia, precum și măsuri concrete de susținere a populației și a mediului de afaceri în această perioadă.
Play Video
Vezi Video

Am scos Moldova din izolare internațională și am început restabilirea relațiilor cu partenerii noștri

17

La 29 decembrie Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat o vizită la Chișinău. A fost semnată o Declarație comună care a pus bazele unei cooperări mai strânse între cele două țări. În cadrul acestei vizite, Președintele Iohannis a anunțat un pachet de sprijin pentru Republica Moldova: donația de 200.000 de doze de vaccin, ajutor pentru agricultori de 6.000 de tone de motorină, asistență în lupta cu pandemia prin medicamente, echipamente, extinderea domeniilor de cooperare.
Play Video
Vezi Video

18

În prima lună de la intrarea în funcție, am mers într-o vizită la Kyiv, unde am reușit să restabilesc relațiile la nivel de președinți cu țara vecină, după 5 ani de îngheț pe această dimensiune. Am avut 3 întâlniri importante - cu Președintele Volodymyr Zelenskyy, cu Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Dmytro Razumkov, și cu Prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmygal.

Am semnat două documente care pun baza cooperării bilaterale în beneficiul cetățenilor noștri - Declarația comună și Memorandumul privind dezvoltarea potențialului de transport și tranzit al Republicii Moldova și Ucrainei. Am convenit asupra dezvoltării infrastructurii rutiere pe traseul Chișinău-Soroca-Yampil-Kyiv, urmând să fie construit podul Cosăuți-Yampil și infrastructura adiacentă acestuia atât pe partea moldovenească, cât și pe cea ucraineană.
Play Video
Vezi Video

19

În prima lună de la învestire am avut o vizită importantă la Bruxelles, unde am discutat cu conducătorii instituțiilor-cheie ale Uniunii Europene, inclusiv cu Președinta Comisiei Europene, Președintele Consiliului European și Președintele Parlamentului European, precum și cu parlamentari europeni. Am obținut pentru țara noastră angajament de sprijin imediat și de lungă durată.

Am reușit să asigurăm repornirea Mecanismului de protecție civilă al UE prin care Republica Moldova să poată beneficia de ajutoare din partea țărilor membre ale UE - echipamente medicale și de protecție și vaccin. Am obținut confirmarea că 21,4 milioane de euro din programul de sprijin al reformei poliției vor fi alocate cât de curând posibil, cu condiția să fie întrunite condițiile pentru acest program.

De asemenea, am ajuns la înțelegerea potrivit căreia contractul pentru Reziliență în mărime de 15 milioane de euro sub formă de grant să fie semnat și debursat în această primăvară. În discuția cu Laura Codruța Kövesi, am reușit să obținem deschiderea Parchetului European pentru colaborare cu instituțiile noastre de combatere a corupției.
Play Video
Vezi Video

20

La 3 februarie, am avut o întrevedere cu Prim-ministrul Florin Cîțu, pentru a accelera ajutorul României pentru Republica Moldova și a identifica mecanisme pentru intensificarea colaborării la nivel guvernamental.

21

Am discutat la Paris cu Președintele Franței, Emmanuel Macron, Președintele Senatului, Președintele Adunării Naționale, Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe, Ministrul francez pentru Transformare și Serviciu Public, Secretarul General al Francofoniei, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri francez. Am pus în discuție rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii noștri atât acasă, cât și din diasporă și am primit susținerea Franței în efortul nostru de reformare, de modernizare și de eurointegrare a țării.

Cu ocazia vizitei la Paris, a fost parafat la nivel de experți proiectul Convenției privind eliminarea dublei impuneri. De asemenea, am primit asigurări privind oferirea sprijinului pentru liceele cu clase bilingve francofone.
Play Video
Vezi Video

22

Am avut o vizită productivă la Chișinău din partea Președintelui Consiliului European, Charles Michel, care a consolidat cooperarea noastră cu instituțiile UE și a confirmat sprijinul pe care Uniunea Europeană îl acordă cetățenilor noștri.
Play Video
Vezi Video

23

Am avut zilnic discuții și contacte cu demnitari și oficiali din alte state, dincolo de vizitele de lucru sau oficiale. În cele 100 de zile, am discutat cu Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, Președintele Sloveniei, Borut Pahor, Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, Prim-ministrul Republicii Bulgaria, Boiko Borisov, miniștrii de externe ai țărilor partenere, ambasadorii UE, ai țărilor din regiune și statelor cu care Republica Moldova își propune să dezvolte cooperare strânsă.

24

Am zilnic discuții și negocieri cu reprezentanți ai organizațiilor internaționale de dezvoltare - BERD, BEI, FMI, Banca Mondială, OSCE, OMS, ONU, PNUD, Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova și altele - pentru a obține ajutor, a identifica modalități de accesare de sprijin, precum și pentru a găsi oportunități de includere a Republicii Moldova în programe de finanțare și investiții. Totodată, discutăm un pachet complex de asistență pentru Moldova în cadrul planului bugetar al UE pentru 2021-2027.

25

Am finalizat procesul de revizuire a proiectului Acordului de finanțare „Răspunsul de urgență al Moldovei la Covid-19 - Proiect de finanțare suplimentară” în cadrul proiectului Băncii Mondiale, echivalent cu 30 de milioane USD, axat pe problemele de luptă cu pandemia.

26

Ca urmare a discuțiilor de la Paris, în Moldova a venit o delegație a „Agenției Franceze pentru Dezvoltare” (AFD) și echipa agenției „Expertise France”. Am discutat cu ei oportunitățile de sprijin pentru dezvoltarea economică și socială a țării noastre. Am punctat câteva domenii de investiții prioritare pentru țara noastră, precum lansarea unui program național de împădurire, consolidarea eficienței energetice a sectorului rezidențial; crearea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare în comunități; gestionarea deșeurilor; asigurarea securității energetice.

27

Am reușit să convingem autoritățile franceze să reluăm negocierile pentru încheierea unui Acord bilateral în domeniul securității sociale. În prezent, textul Proiectului de Acord este la avizare la instituțiile moldovenești, urmează apoi să fie expediat părții franceze și să fie stabilite runde de negociere.

28

Am obținut deschiderea autorităților germane pentru ca cetățenii moldoveni, posesori ai unui permis de conducere, să poată obține mai ușor permisul de conducere german. Autoritățile germane s-au arătat disponibile să renunțe la obligativitatea examenului teoretic - această prevedere va deveni aplicabilă odată cu încheierea unui Acord bilateral de recunoaștere și conversiune a permiselor de conducere.

29

Am inițiat consultarea și informarea frecventă a cetățenilor noștri din diasporă, despre problemele comune și soluții la acestea.

Am inițiat procese ireversibile de curățare a instituțiilor și acțiuni pentru asigurarea unei justiții independente.

30

Pe 29 martie am sesizat Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. La câteva zile de la învestire am inițiat consultări cu fracțiunile parlamentare pentru a afla care sunt soluțiile deputaților pentru rezolvarea problemelor cetățenilor. Am purtat consultări și cu specialiști în drept constituțional și organizații în domeniul respectării statului de drept, pentru a asculta opiniile lor în vederea ieșirii din criza politică. Parlamentul actual s-a împotrivit să învestească un Guvern profesionist și nu a oferit o soluție viabilă pentru asigurarea guvernării. Oamenii au nevoie de un stat funcțional, au nevoie de un Parlament responsabil care să învestească și să sprijine un Guvern stabil și competent.
Play Video
Vezi Video

31

Am solicitat Parlamentului reexaminarea Legii nr. 204 din 26 noiembrie 2020 și completarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 cu elemente-cheie ce ar asigura o reformă reală a justiției.

32

Am purtat discuții cu Procurorul General, președinta Autorității Naționale de Integritate și directorul Centrului Național Anticorupție, în care le-am cerut să facă eforturi mai active pentru lupta cu corupția din sistemul public, mai ales cu corupția mare. Corupția slăbește instituțiile de stat și erodează încrederea cetățenilor în capacitatea statului de a le servi interesele. Mi-am oferit ajutorul în identificarea expertizei de specialitate din afara țării pentru întărirea capacității instituțiilor de drept din Moldova în acest sens.

33

Am inițiat colaborarea cu Republica Franceză pentru a efectua o analiză a funcționării ANI, astfel încât să asigurăm o mai bună funcționare a instituției. Paralel, am elaborat un proiect de lege pentru modificarea legii ANI, care va fi completat ulterior recomandărilor Autorității Franceze de Integritate și propus Parlamentului pentru aprobare.

34

Am discutat cu partenerii internaționali în vederea colaborării cu Procuratura Generală pentru investigarea crimelor financiare și întoarcerea banilor în țară. Am propus PG oportunitatea implicării unui institut european specializat care să ofere suport pentru recuperarea activelor pierdute de țara noastră în urma schemelor de corupție și delapidare.

35

Am redus cheltuielile curente ale instituției prezidențiale cu cel puțin 20% și planul de achiziții cu 2.2 milioane de lei. Cheltuielile lunare ale instituției vor fi publicate trimestrial pe site.

36

Am eliberat din funcție conducerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat și am numit un director adjunct care a inițiat mai multe anchete și a depus o serie de sesizări la Procuratura Generală pentru investigarea unor posibile ilegalități și cazuri de corupție.
Play Video
Vezi Video

37

Am deschis pentru circulație străzile din preajma instituției prezidențiale după ce am cerut SPPS să reevalueze rostul închiderii circulației auto pe strada Sfatul Țării, în preajma Președinției și Parlamentului (tronsonul dintre str. 31 august 1989 și str. Columna) și pe str. Maria Cebotari, în preajma clădirii Parlamentului.

38

Am pus bazele unei colaborări strânse cu Congresul Autorităților Locale din Moldova, în continuarea angajamentului meu de a sprijini independența politică și financiară a primarilor de orice presiuni și eforturile mele de a atrage fonduri la nivel local din partea UE pentru dezvoltarea localităților.
Play Video
Vezi Video

39

Am deschis pentru public spațiul din jurul instituției prezidențiale și am inițiat consultări cu arhitecții pentru a transforma acest spațiu în bun de utilitate publică.

40

Am pornit discuţii pentru identificarea de soluţii în cadrul CSS la principalele probleme care macină societatea noastră. Subiecte precum furtul miliardului, laundromatul, concesionarea Aeroportului, contrabanda şi anabolizantele, defrișările de păduri, schemele din sectorul energetic - sunt probleme care sărăcesc țara noastră și am inițiat o consolidare de efort din partea instituţiilor statului pentru responsabilizarea persoanelor implicate şi recuperarea activelor extrase din R. Moldova.

41

Am desfășurat vizite în raioanele țării pentru a afla problemele întâmpinate de administrația publică locală, spitale, profesori, agricultori și oamenii de afaceri, mai ales în perioada pandemică și cum poate contribui Președinția la îmbunătățirea situației.

42

Am solicitat Guvernului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului din rezervele de stat, în scopul asigurării securității alimentare a țării, precum și pentru a nu permite creșterea prețurilor și a asigura oferta de grâne pe piața internă, pentru companiile de panificație și crescătorii de animale.

43

Președinția a sesizat Procuratura Generală în privința înțelegerilor de cartel pe piața de carburanți, solicitând investigarea cazului și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

44

Am convocat Consiliul Suprem de Securitate pe trei subiecte importante și am recomandat Guvernului să vină cu măsuri concrete pentru a opri furtul din banul public. CSS a venit cu recomandări către Guvern și Procuratura Generală pentru contracararea contrabandei și traficului ilicit de droguri. Pe subiectul ce ține de ține de gestionarea defectuoasă și delapidarea patrimoniului Republicii Moldovei pe teritoriul Ucrainei, am venit cu o serie de măsuri urgente care trebuie luate de instituțiile statului pentru a opri delapidarea bunului și patrimoniului național.
Play Video
Vezi Video